Kuchnia szkocka


Kuchnia szkocka, bardzo zbliżona do angielskiej, jest jedną z najbardziej tuczących na świecie. Tyje się szybko nie tylko dzięki tłustym daniom mięsnym (szkocka jagnięcina uważana jest za niezwykle smaczną) ale także dziwnym połączeniom typu chleb z chipsami lub z frytkami. Gdy zapytasz Szkota o danie narodowe, ten bez mrugnięcia okiem odpowie fish and chips- frytki ze smażoną na głębokim oleju rybą. Dziwne, bo przecież Anglik odpowie to samo... Jednak kuchnia łączy...


Cranachan

Ten nie najprostszy, ale pyszny deser jest często przyrządzany w tradycyjnym szkockim domu. Jednak, aby go przyrządzić, potrzeba aż 2 miesiące wcześniej zabrać się do pracy. Nie czekajmy...

Składniki:

  •     kubek śmietany
  •     2 łyżki miodu
  •     1 łyżka whisky
  •     pół kg malin, truskawek lub owoców leśnych (w lidlu jest taka fajna mrożonka) świeżych lub mrożonych
  •     2 łyżki płatków owsianych, uprażonych


Płatki owsiane włożyć do garnka, uprażyć, gotując i mieszając przez 5 kolejnych minut. Elektryczną trzpaczką- lub ręcznie- w misce ubić śmietanę na sztywno, dodać whisky i miód. Wszystko elegancko wymieszać, dodać płatki. Podawać w naczyniach, umieścić warstwę śmietany na przemian z warstwą z owocami.

 
 
 

Giczki jagnięce a la Rob Roy

Składniki:

  •           o 4 średnie gicze jagnięce
  •           o 1 włoszczyzna
  •           o pół szklanki whisky
  •           o olej
  •           o koncentrat pomidorowy
  •           o sól, pieprz


Gicze zasypać drobno pokrojoną włoszczyzną, posolić, popieprzyć, zalać olejem. Odstawić minimum na 24 godziny do lodówki. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec. Gdy zmiękną, podleć wywarem najlepiej baranim, dodać koncentrat pomidorowy i dusić dodając whisky, aż do uzyskania pełnej miękkości i odpowiedniego koloru.


Kotlety jagnięce

Składniki ciasta:

  • 4 kotlety z jagnięciny lub polędwiczki baranie
  • 0,3 litra oleju
  • 1 włoszczyzna
  • pół szklanki whisky
  • sól, pieprz do smaku

Wersja de luxe: można dodać mix orzorawy do grilla
     
Kotlety, podobnie jak gicze zasypać jarzynami, zalać olejem, odstawić na jedną dobę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić mięso, smażyć do zrumienienia, posypać przyprawą, dodać warzywa. Smażyć jeszcze 5-10 minut, dodać whisky. Warzywa mają pozostać al dente.