1. Sałatka norweska
2. Śledzie po norwesku
3. Gofry
4. Ryba w warzywach
5. Deser norweski
1. Sałatka norweska
Składniki:
Liście mlecza należy porządnie umyć, wysicnąć, łososia pokroić na cienkie paski i zawinąć w rurki. Jogurt ubić z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Liście sałaty umyć, odsączyć, wymieszać z mleczem i cykorią. Wyłożyć na półmisku, w środku umieścić łososia, udekorować jogurtem z kawiorem
2. Śledzie po norwesku
Składniki:
Sos:
Śledzie moczyć w garnku z mlekiem, odsączć, pokroić na nieduże kawałki. Kapary, cebulę oraz korniszona drobno posiekać. Szczypiorek oraz koperek drobno posiekać. Śmietanę, keczup oraz majonez razem wymieszać. Dodać warzywa, wszystko porządnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Śledzie ułożyć na talerzu, dodać sos z warzywami, do środka włożyć połówki jajek.
3. Gofry
Składniki:
Przygotowanie gofrów jest bardzo proste: wszystko wymieszaj, za wyjątkiem margaryny. Odstaw na pół godziny, następnie dodaj margarynę i gotowe! Oryginalne gorfy norweskie najczęściej podawane są z roztopioną czekoladą
4. Ryba w warzywach
Składniki:
Wszystkie warzywa umyć i obrać. Ceblę pokroić na plasterki, odstawić, pozostałe jarzyny pokoirć w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Na patelni rozgrzać 3- 4 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę i por, ale nie mogą się zrumienić. Dodać pozostałe warzywa, smażyć około 10 minut. Dolać 3/4 szklanki wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, mieszać, dusić do 10 minut. Warzywa mają pozostać lekko niedogotowane. Koncentrat pomidorowy wmieszać z papryką, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu i cukru. Dodać do warzyw, dusić jeszcze 5 minut. Ryby umyć po bieżącą wodą, osuszyć na papirowym ręczniku. Skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny do lodówki. Przygotować panierkę: jajko wymieszać z zimnym mlekiem, zanurzyć ryby najpierw w jajku, potem opruszyć ryby mąką,na rozgrzaną patelnię wrzucić ryby i smażyć, aż uzyskają złotawy kolor. Ryby wyłożyć na talerz, polać wcześniej przygotowanym sosem. Dodać pietrzuszkę.
5. Norweski deser owocowy
Składniki:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Banany obrać w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Obrać pomarańczę, każdy kawałek przekroić na połówki. Podobnie z winogronami- przekroić na połówki i usunąć pestki. Wszystko wymieszać z żółtkami, białkami i porzadnie zmiksować mikserem. Na wierzch dodać rum lub brandy.
2. Śledzie po norwesku
3. Gofry
4. Ryba w warzywach
5. Deser norweski
1. Sałatka norweska
Składniki:
- 4 płaty wędzonego łososia
- 125 g czerwonego kawioru
- 1 cykoria
- sałata zielona i czerwona
- kilka łyżeczek mniszka- mlecza
- cytryna
- jogurt naturalny- 500ml
- sól, pieprz do smaku
Liście mlecza należy porządnie umyć, wysicnąć, łososia pokroić na cienkie paski i zawinąć w rurki. Jogurt ubić z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Liście sałaty umyć, odsączyć, wymieszać z mleczem i cykorią. Wyłożyć na półmisku, w środku umieścić łososia, udekorować jogurtem z kawiorem
2. Śledzie po norwesku
Składniki:
- 8 filetów śledziowych
- 2 szkl. mleka
- 3 jajka na twardo i koperek do przybrania
Sos:
- 3 łyżki kaparów
- 1 cebula
- pęczek szyczpiorku i koperku
- 1 korniszon
- po 1/2 szklanki majonezu i gęstej łmietany 30%
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka łagodnej curry
- Cukier, sól, pieprz
Śledzie moczyć w garnku z mlekiem, odsączć, pokroić na nieduże kawałki. Kapary, cebulę oraz korniszona drobno posiekać. Szczypiorek oraz koperek drobno posiekać. Śmietanę, keczup oraz majonez razem wymieszać. Dodać warzywa, wszystko porządnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Śledzie ułożyć na talerzu, dodać sos z warzywami, do środka włożyć połówki jajek.
3. Gofry
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 400 ml mąki
- pół łyżeczki soli
- 500 ml mleka
- 4 łyżki rozpuszczonej margaryny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie gofrów jest bardzo proste: wszystko wymieszaj, za wyjątkiem margaryny. Odstaw na pół godziny, następnie dodaj margarynę i gotowe! Oryginalne gorfy norweskie najczęściej podawane są z roztopioną czekoladą
4. Ryba w warzywach
Składniki:
- 1 kg filetów z morskiej ryby
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka mąki
- 3 cebule
- pół selera
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cytryna
- 3 łżyki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 liść laurowy
- 2 x ziele angielskie
- pieprz, sól
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- olej
Wszystkie warzywa umyć i obrać. Ceblę pokroić na plasterki, odstawić, pozostałe jarzyny pokoirć w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Na patelni rozgrzać 3- 4 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę i por, ale nie mogą się zrumienić. Dodać pozostałe warzywa, smażyć około 10 minut. Dolać 3/4 szklanki wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, mieszać, dusić do 10 minut. Warzywa mają pozostać lekko niedogotowane. Koncentrat pomidorowy wmieszać z papryką, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu i cukru. Dodać do warzyw, dusić jeszcze 5 minut. Ryby umyć po bieżącą wodą, osuszyć na papirowym ręczniku. Skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny do lodówki. Przygotować panierkę: jajko wymieszać z zimnym mlekiem, zanurzyć ryby najpierw w jajku, potem opruszyć ryby mąką,na rozgrzaną patelnię wrzucić ryby i smażyć, aż uzyskają złotawy kolor. Ryby wyłożyć na talerz, polać wcześniej przygotowanym sosem. Dodać pietrzuszkę.
5. Norweski deser owocowy
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 4 filiżanki zielonych winogron
- 1/2 filiżanki pokrojonych orzechów włoskich
- 5 żółłtek
- 2 białka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki brandy lub rumu
- 200 ml śmietany kremówki
- sok z cytryny
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Banany obrać w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Obrać pomarańczę, każdy kawałek przekroić na połówki. Podobnie z winogronami- przekroić na połówki i usunąć pestki. Wszystko wymieszać z żółtkami, białkami i porzadnie zmiksować mikserem. Na wierzch dodać rum lub brandy.