1. Sałatka norweska

2. Śledzie po norwesku

3. Gofry

4. Ryba w warzywach

5. Deser norweski

 
1. Sałatka norweska

Składniki:

  •           4 płaty wędzonego łososia
  •           125 g czerwonego kawioru
  •           1 cykoria
  •           sałata zielona i czerwona
  •           kilka łyżeczek mniszka- mlecza
  •           cytryna
  •           jogurt naturalny- 500ml
  •           sól, pieprz do smaku

Liście mlecza należy porządnie umyć, wysicnąć, łososia pokroić na cienkie paski i zawinąć w rurki. Jogurt ubić z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Liście sałaty umyć, odsączyć, wymieszać z mleczem i cykorią. Wyłożyć na półmisku, w środku umieścić łososia, udekorować jogurtem z kawiorem

 
2. Śledzie po norwesku
Składniki:

  •           8 filetów śledziowych
  •           2 szkl. mleka
  •           3 jajka na twardo i koperek do przybrania

      Sos:
  •           3 łyżki kaparów
  •           1 cebula
  •           pęczek szyczpiorku i koperku
  •           1 korniszon
  •           po 1/2 szklanki majonezu i gęstej łmietany 30%
  •           1 łyżka keczupu
  •           1 łyżeczka łagodnej curry
  •           Cukier, sól, pieprz

      Śledzie moczyć w garnku z mlekiem, odsączć, pokroić na nieduże kawałki. Kapary, cebulę oraz korniszona drobno posiekać. Szczypiorek oraz koperek drobno posiekać. Śmietanę, keczup oraz majonez razem wymieszać. Dodać warzywa, wszystko porządnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Śledzie ułożyć na talerzu, dodać sos z warzywami, do środka włożyć połówki jajek.

       

3. Gofry

Składniki:

  •           3 jajka
  •           2 łyżki cukru
  •           400 ml mąki
  •           pół łyżeczki soli
  •           500 ml mleka
  •           4 łyżki rozpuszczonej margaryny
  •           pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie gofrów jest bardzo proste: wszystko wymieszaj, za wyjątkiem margaryny. Odstaw na pół godziny, następnie dodaj margarynę i gotowe! Oryginalne gorfy norweskie najczęściej podawane są z roztopioną czekoladą

 
4. Ryba w warzywach

Składniki:

  •           1 kg filetów z morskiej ryby
  •           1 jajko
  •           2 łyżki mleka
  •           1 szklanka mąki
  •           3 cebule
  •           pół selera
  •           2 marchewki
  •           1 pietruszka
  •           1 por
  •           1 cytryna
  •           3 łżyki koncentratu pomidorowego
  •           3 łyżeczki słodkiej papryki
  •           1 liść laurowy
  •           2 x ziele angielskie
  •           pieprz, sól
  •           gałka muszkatołowa
  •           natka pietruszki
  •           olej

Wszystkie warzywa umyć i obrać. Ceblę pokroić na plasterki, odstawić, pozostałe jarzyny pokoirć w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Na patelni rozgrzać 3- 4 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę i por, ale nie mogą się zrumienić. Dodać pozostałe warzywa, smażyć około 10 minut. Dolać 3/4 szklanki wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, mieszać, dusić do 10 minut. Warzywa mają pozostać lekko niedogotowane. Koncentrat pomidorowy wmieszać z papryką, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu i cukru. Dodać do warzyw, dusić jeszcze 5 minut. Ryby umyć po bieżącą wodą, osuszyć na papirowym ręczniku. Skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny do lodówki. Przygotować panierkę: jajko wymieszać z zimnym mlekiem, zanurzyć ryby najpierw w jajku, potem opruszyć ryby mąką,na rozgrzaną patelnię wrzucić ryby i smażyć, aż uzyskają złotawy kolor. Ryby wyłożyć na talerz, polać wcześniej przygotowanym sosem. Dodać pietrzuszkę.

 
5. Norweski deser owocowy
Składniki:

  •           1 jabłko
  •           1 banan
  •           1 pomarańcza
  •           4 filiżanki zielonych winogron
  •           1/2 filiżanki pokrojonych orzechów włoskich
  •           5 żółłtek
  •           2 białka
  •           5 łyżek cukru pudru
  •           2 łyżki brandy lub rumu
  •           200 ml śmietany kremówki
  •           sok z cytryny

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Banany obrać w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny. Obrać pomarańczę, każdy kawałek przekroić na połówki. Podobnie z winogronami- przekroić na połówki i usunąć pestki. Wszystko wymieszać z żółtkami, białkami i porzadnie zmiksować mikserem. Na wierzch dodać rum lub brandy.