Kuchnia kambodżanska (kuchnia kmerska) u nas niestety mało znana

Dorsz po khmersku

Składniki:

  • 1 funt filetu z dorsza 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy 
  • 1/4 łyżeczki papryki 
  • 1/4 łyżeczki curry w proszku, opcjonalnie 
  • 2 łyżeczki mielonego świeżego imbiru 
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane 
  • 2 łyżki pokrojonych w cienkie plastry świeżego tajskiego chili wraz z nasionami
  • 2 łyżeczki Azji Południowo-Wschodniej sosu rybnego
  •  2 łyżki oleju canola 
  • 1/2 szklanki pokrojonych w cienkie plastry cebuli 
  • 12  liści sałaty  
  • 1 łyżka startego świeżego kaffir wapno liści, w razie potrzeby.


Przygotować rybe- pociac dorsza w 4cm kostki. Doprawić do smakusolą i pieprzem, odstawić. W średniejmisce wymieszaćmleko kokosowe, kurkumę, paprykę, curry, imbir, czosnek, paprykę chili i sos rybny. Dobrze wymieszać. Dodac kawałki ryby. Marynować 15 minut. Umieścić wszystko na dużej patelni na średnim ogniu. Rozgrzać olej i dodać cebulę. Podsmażyć cebulę, aż zrobi sie przezroczysta, około 5 minut. Dodac mieszankęsmażyć ryba bedzie nieprzejrzysta, około 3 minut. Zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej.Łyżka do filiżanek umieścić salatetrzy puchary na każdy z 4płyt. UdekorowaćKafr liście limonkii moga takze dobrze tu służyć.

 

Pikantna zupa z mielonymi kulkami  (Khao Poun)

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli
  • Makaron, najlepiej nitki
  • 6 szklanek bulionu z kurczaka 
  • Kubek 1/2 wędzonej szynki, drobno posiekanej 
  • 1/2 szklanki wieprzowiny mielonej
  • 2 łyżki kasztanów wodnych, mielonych
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Dekoracja: 2 łyżki cebuli dymki, posiekane


Zagotować wode w dużym rondlu i mieszac wzalany chicięcie makaronem celofan.Z mniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Tymczasem,wymieszać mielone szynki, wieprzowiny, i kasztanów wodnych zskrobi kukurydzianej isosu sojowego. Zrobić kształt z mięsa- małekulkii wrzucić do zupy.Kontynuować gotowanienamałym ogniuprzez kolejne15 minut.Smak. Jeśli bulionjest zbyt skoncentrowany, rozcieńczyć niewielką ilością wody. Gdy wszystko jest gotowechochla do misek i udekorować szalotki.

 

 

Wołowina z melonem

  • 225 g) Stek bok, pocięte na 3/4 "x 2" cienkie plastry 
  • 2 średnie gorzkie melony 
  • 4 szklanki (1 l) wody
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) soli
  • 2 łyżki (30 ml) oleju 
  • 1 1/2 łyżki (22 ml) pasty z czarnej fasoli
  •  1 łyżka (15 ml) ciemny sos sojowy 
  • 2 łyżeczki (10 ml) cukru 
  • 3/4 szklanki (60 ml) akcji zupa 
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka (5 ml) sosu sojowego
  • 1 łyżeczka (5 ml) wina 
  • 1/4 łyżeczki (1 ml) oleju sezamowego
  • 1/4 łyżeczki (1 ml) soku z imbiru 
  • 1 łyżeczka (5 ml) mąki ziemniaczanej


Marynowaćmięso wołowena 2 godziny. Pokroicmelonawpołowie; nasionaodrzucić razem z gąbczastymsrodkiem. Wyciackostki na okolo 1cmRozgrzać olejwwokuna dużym ogniu. Dodac plasterkiwołowinymieszajac przez 2 minuty, ażzaczerwienieniezniknie.Wyjąć iodłożyć na bok.  Na rozgrzany wok polozyc ponownie ponowniena dużym ogniu. Dodać paste zfasoliigotowaćprzez minute. Dodać parzony melon i mieszać przez 30 sekund. Wymieszać wołowiny i pozostałe składniki z wyjątkiem skrobi kukurydzianej.