Kuchnia kambodżanska (kuchnia kmerska) u nas niestety mało znana
Dorsz po khmersku
Składniki:
- 1 funt filetu z dorsza
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki papryki
- 1/4 łyżeczki curry w proszku, opcjonalnie
- 2 łyżeczki mielonego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 2 łyżki pokrojonych w cienkie plastry świeżego tajskiego chili wraz z nasionami
- 2 łyżeczki Azji Południowo-Wschodniej sosu rybnego
- 2 łyżki oleju canola
- 1/2 szklanki pokrojonych w cienkie plastry cebuli
- 12 liści sałaty
- 1 łyżka startego świeżego kaffir wapno liści, w razie potrzeby.
Przygotować rybe- pociac dorsza w 4cm kostki. Doprawić do smakusolą i pieprzem, odstawić. W średniejmisce wymieszaćmleko kokosowe, kurkumę, paprykę, curry, imbir, czosnek, paprykę chili i sos rybny. Dobrze wymieszać. Dodac kawałki ryby. Marynować 15 minut. Umieścić wszystko na dużej patelni na średnim ogniu. Rozgrzać olej i dodać cebulę. Podsmażyć cebulę, aż zrobi sie przezroczysta, około 5 minut. Dodac mieszankę, smażyć aż ryba bedzie nieprzejrzysta, około 3 minut. Zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej.Łyżka do filiżanek umieścić salatetrzy puchary na każdy z 4płyt. UdekorowaćKafr liście limonkii moga takze dobrze tu służyć.
Pikantna zupa z mielonymi kulkami (Khao Poun)
Składniki:
- 1 szklanka fasoli
- Makaron, najlepiej nitki
- 6 szklanek bulionu z kurczaka
- Kubek 1/2 wędzonej szynki, drobno posiekanej
- 1/2 szklanki wieprzowiny mielonej
- 2 łyżki kasztanów wodnych, mielonych
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu sojowego
- Dekoracja: 2 łyżki cebuli dymki, posiekane
Zagotować wode w dużym rondlu i mieszac wzalany chicięcie makaronem celofan.Z mniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Tymczasem,wymieszać mielone szynki, wieprzowiny, i kasztanów wodnych zskrobi kukurydzianej isosu sojowego. Zrobić kształt z mięsa- małekulkii wrzucić do zupy.Kontynuować gotowanienamałym ogniuprzez kolejne15 minut.Smak. Jeśli bulionjest zbyt skoncentrowany, rozcieńczyć niewielką ilością wody. Gdy wszystko jest gotowe, chochla do misek i udekorować szalotki.
Wołowina z melonem
- 225 g) Stek bok, pocięte na 3/4 "x 2" cienkie plastry
- 2 średnie gorzkie melony
- 4 szklanki (1 l) wody
- 1/2 łyżeczki (2 ml) soli
- 2 łyżki (30 ml) oleju
- 1 1/2 łyżki (22 ml) pasty z czarnej fasoli
- 1 łyżka (15 ml) ciemny sos sojowy
- 2 łyżeczki (10 ml) cukru
- 3/4 szklanki (60 ml) akcji zupa
- 1/2 łyżeczki (2 ml) skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka (5 ml) sosu sojowego
- 1 łyżeczka (5 ml) wina
- 1/4 łyżeczki (1 ml) oleju sezamowego
- 1/4 łyżeczki (1 ml) soku z imbiru
- 1 łyżeczka (5 ml) mąki ziemniaczanej
Marynowaćmięso wołowena 2 godziny. Pokroicmelonawpołowie; nasionaodrzucić razem z gąbczastymsrodkiem. Wyciackostki na okolo 1cm. Rozgrzać olejwwokuna dużym ogniu. Dodac plasterkiwołowinymieszajac przez 2 minuty, ażzaczerwienieniezniknie.Wyjąć iodłożyć na bok. Na rozgrzany wok polozyc ponownie ponowniena dużym ogniu. Dodać paste zfasoliigotowaćprzez minute. Dodać parzony melon i mieszać przez 30 sekund. Wymieszać wołowiny i pozostałe składniki z wyjątkiem skrobi kukurydzianej.