Sałatka z fasoli z Limy
Składniki:
- 1,5 kg fasoli
- 1 duża czerwona cebula
- 1 świeże żółte chili bez pestek lub papryczka jagodowa
- 2 pomidory, obrane i posiekane
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka białego octu
- Sok z 3 kluczowych wapna
- Sól
- Pieprz
- 1 natka pietruszki do dekoracji
Zanurzyć w wodzie fasolę na jeden dzień przed przygotowaniem. Zagotować ziarna w wodzie, aż zmiękną. Obrać fasolę. Połączyć oliwę z oliwek, świeże żółte Aji i resztę składników w średniej wielkości miseczce. Dodać fasolę. Udekorować pietruszką.
Sos Aji
Niesamowicie popularny sos, rodem z Peru, ale uzywany rowniez w wielu krajach Ameryki Lacinskiej. Doskonaly do mies, warzyw i kanapek. Mozna cudowac jak sie chce.
- 1 / 4 główka sałaty, poszatkowana na kawałki (lodowa jest w porządku, sałata rzymska jest lepsza)
- 3 papryczki jalapeno, bez nasion
- 1 / 4 szklanka majonezu
- 5 zielonych cebulek
- 1 / 2 garści liści kolendry (unikać szypułki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
Umieścić wszystkie składniki do miksera lub robota kuchennego. Ma wyjść jasnozielony kolor.
Ticucjos de alpaca I CUCHOS DE ALPACA, czyli pieczeń z Alpaki
Składniki:
- 1kg polędwicy (najlepiej z alkpaki ;)
- 100g boczku
- 200g małych pieczarek
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 6 łyżki oleju
- 2 łyżki czerwonej papryczki jagodowej
- 6 łyżki czerwonego octu
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 liście laurowe
- 2 czerwone papryki wyciąć w średniej wielkości kawałki
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
Podsmazyć mieso na patelni z olejem. Gotować na niskiej temperaturze. Zdjąć rondel z ognia i dodać papryczki, pietruszkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Pokroić mięso w 2cm plastry. Dusić wszystko do 1 godziny, obracając mięso co jakis czas. Gdy mięso jest już gotowe, przygotować szaszlyki, naprzemiennie z cebula, czerwona papryka i pieczarki. Grilować do koloru złotego. Podawać z ziemniakami, kukurydzą i sosem Aji.
Pachamanca
Składniki:
- 2 udzce jagnięce
- 20 schabowych
- 4 kurcząt
- 6 świnek morskich
- 20 humitas- ziarna kukurydzy w sroidku zawiniete w swieze liscie kukurydzy
- 20 ziemniaków
- 20 słodkie ziemniaki
- 20 OCAS-u
- bob
- 10 kukurydz ciętych na pół
- 10 zielonych bananów
- 2 szklanki czerwonego sosu Aji (chili)
- Pieprz
- Sól
- 1kg sera
- Liście banana
Pachamama jest tradycyjnym daniem peruwianskim przyrzadzanym na szczegolnie wyjatkowe okazje, czesto w gronie rodziny. Najpierw nalezy wykopac w ziemi dziure, gdzie Pachamanca ma być przygotowany. Sprawdic, ogien i ciepłe kamienie, ktore przykrywaja ognisko. Gdy są one gorące, ostrożnie przenieść warstwę kamieni obejmujące dno otworu. Miejsce, w górnej części kamieni zlozyc ziemniaki słodkie ziemniaki i OCAS-u. Miejsce niektóre gorące kamienie na górę (nie bardzo blisko jedna z). W drugiej warstwy miejsce mięsne przyprawia solą, pieprzem, czosnkiem i Aji (opcjonalnie: papryka). Do najczęściej stosowanych w mięs Pachamanca są: jagnięcina, baby kozy, mięso wieprzowe i drobiowe. Sage i Paico liści może być rozproszone w górnej części mięsa do wzmocnienia smaku. Miejsce większej ilości kamieni na szczycie mięs, jak trwać dłużej gotować. Obejmować wszystkie z liści bananów, ochrony żywności i unikać kontaktu z pyłem. Miejsce humitas, Fava beans, świnek morskich, ser w plastrach, bananów i kukurydzy. Okładka ponownie z liści bananów i bliskich tkane koc do utrzymania temperatury. Na górę uszczelnienie Pachamanca suchą glebę. Zazwyczaj krzyż umieszczony jest na górze. Ten krzyż zostanie usunięty z Pachamanca przez "ojca chrzestnego", który rozpocznie się otwarciem.
Czas gotowania Pachamanca waha się od 2 do 3 godzin.