Kuchnia boliwijska
Boliwia jest najbiedniejszym krajem Ameryki Południowej. To tutaj uprawia się największe ilości kokainy. Głównymi składnikami potraw w kuchni boliwijskiej są: ziemniaki, wołowina, ryby, ryż. Ziemniaki często zastępowane są jukką. Jednym z nielicznych słodkich przysmaków jest Bunuelos – rodzaj pączków, do których Boliwijczycy parzą mate de coca – herbatę z liści koki.
Bunuelos
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 litr oleju ryżowego
- cukier puder
- cynamon mielony
Masło rozpuszczamy i po przestudzeniu łączymy z mlekiem. Do dużego naczynia dajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka. Powoli dolewamy mleko z masłem i zarabiamy ciasto aż masa będzie jednolita. W rondlu rozgrzewamy olej. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Bunuelos smażymy około 1 minuty na złotobrązowy kolor. Usmażone pączki ukladamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Picante de Pollo pierś kurczaka na ostro
Składniki:
- 3 kg kurczaka, podzielone na części
- ¼ szklanki pieprzu cayenne
- 2 szklanki białej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka pomidorów, obranych i drobno posiekanych
- ½ szklanki świeżego Locoto lub papryki chili, drobno posiekanej
- 1 szklanka zielonego groszku, obranego
- ½ filiżanki pietruszki, drobno posiekanej
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka oregano
- ½ ziemi łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżka soli
- 3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone
- 3 filiżanki bulionu lub wody
- 2 łyżki oleju
W dużym garnku umieścić kawałki kurczaka ze wszystkimi innymi składnikami. Wlać rosół lub wodę, aby pokryły składniki całkowicie. Gotować na dużym ogniu, aż zawrze, a później na małym ogniu przez co najmniej półtorej godziny lub do momentu, aż kurczak stanie się miękki. Zamieszać od czasu do czasu. Jeśli w trakcie gotowania wywar wyparowuje, należy dodać trochę więcej bulionu lub wody, tak aby po przygotowaniu był wystarczająco płynny. Na głęboki talerz nałożyć jeden kawałek ostrego kurczaka z jednym gotowanym ziemniakiem, gotowanym na bok, phuti chuño niegotowane i sosem na wierzchu. Na koniec, posypać posiekaną natką pietruszki na szczycie kurczaka.
Chairo Paceño- Gulasz z mięsa i warzyw
(Porcja na 8 osób)
Składniki:
- 8 szklanek wody
- 1 / 4 kg wołowiny z kością, pokrojona na 8 sztuk
- 1 / 4 kg chalona (sucha i słona jagnięcina) pokrojona na 8 sztuk
- 1 łyżka soli
- 1 / 2 szklanki limonki bez pestek
- 1 / 2 szklanki groszku bez pestek
- 3 obrane marchewki, pokrojone na cienkie paski
- 1 kg ziemniaków, obranych I pokrojonych na cienkie paski
- 1 nasączony, kubek obranej chuño ziemniaczanej (mrożone),
- 1 szklanka obranej i ugotowanej białej kukurydzy
- 1 szklanka obranych i gotowanych ziaren pszenicy
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka białej cebuli, pokrojonej na cienkie paski
- 2 łyżki mielonego pieprzu cayenne
- 1 / 2 łyżeczki kminku
- 1 / 2 łyżeczki oregano
- 1 / 4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 / 4 szklanki zielonej cebuli, pokrojonej w paski
- 1 łyżeczka siekanej pietruszki (do podania)
- 1 / 2 łyżeczki oregano (do podania)
- 1 łyżeczka siekanej mięty ((do podania)
Uwaga: Aby chairo nie była gorzka, chuño należy moczyć w wodzie jedną noc, wtedy powinno być okorowane, należy je jeszcze pokruszyć i dokładnie opłukać.
Wlać wodę do garnka, w którym chairo ma być gotowa. Gotować na średnim ogniu. Jak tylko woda zacznie się ocieplać, dodać mięso i chalona. Zanim zacznie się gotować, wymieszać i dodać sól. Gotować na co najmniej godzinę. Dodać do tego bulion, dodać zielony groszek, groszek, marchew i ziemniaki. Gotować jeszcze przez piętnaście minut. Następnie dodać chuño i gotować przez następne pięć minut. Dodać białej kukurydzy i pszenicy. Gotować aż ziemniaki bedą ugotowane.
W małej patelni wlać olej i podgrzać do średniej temperatury. Dodać cebuli. Następnie dodać pieprzu cayenne, kminek, oregano i pieprz czarny, gotować dziesięć minut. Na koniec dodać te przyprawy do gulaszu chairoi mieszać przez dziesięć minut.
Zdjąć garnek z ognia i dodać zieloną cebulę, pietruszkę, oregano i miętę.
Podawać po jednym kawałku mięsa i jedną sztukę chalona do każdej porcji. Utrzymywać początkową gęstość bulionu. jeśli to konieczne, dodać gorącej wody.
Majao- ryż z mięsem
(Porcja na 4 osoby)
Składniki:
- 5 szklankek wody
- 0.25kg charque (suche i słone mięso)
- 1 szklanka ryżu
- 150g szklanki cebuli, posiekanej
- 150g szklanki pomidorów, obranych i posiekanych
- 1 / 4 łyżeczki soli (jeśli charque nie jest bardzo słony)
- 1 / 2 szklanki oleju
- 4 nasiona urucú moczy się w 1 / 2 szklanki wody (papryka będzie także działać)
- 1 / 2 szklanki wody lub bulionu
- 1 łyżeczka soli
Do podania: - 1 / 2 smażony banan naosobę
- 2 juki w plastrach (znany również jako manioku i tapioki), gotowane i smażone, za osobę
- 1 jajko na osobę
W garnku, zalać pięć szklanek wody i ustawić go, gotować na dużym ogniu. Po wrzeniu dodać charque i gotować, aż będzie miękkie. Zdjąć z ognia mięso. Do wody, gdy mięso już jest ugotowane, dodać ryż i sól. Gotować na średnim ogniu przez dwadzieścia pięć minut mniej lub bardziej, aż ryż jest dobrze ugotowany, ale nie suchy. Do garnka dodać olej I podgrzać na średnim ogniu. Dodać rozdrobnione mięso i mieszać, smażyć do uzyskania złotego koloru. Zdjąć z ognia. Do garnka dodać pozostałą 1 / 4 szklanki oleju i podgrzać do wysokiej temperatury. Dodać cebulę, wymieszać, smażyć na chwilę. Dodać pomidory, urucú, wody lub bulionu, sól. Mieszać pięć minut. Następnie dodać rozdrobnione smażone mięso i wymieszać. Na koniec dodać mieszaninę mięsa do garnka z ryżem. Wymieszać wszystko. Całość nie musi być sucha I ma być przypominająca gulasz. Jeśli to konieczne, dodać trochę wody lub bulionu. Podawać na gorąco z jajkiem sadzonym na wierzchu, smażonym bananem i smażoną juką.
Saisi (Mięso na ostro)
Składniki:
- 0,5kg wołowiny (biodro)
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka zielonego groszku, obranego
- 2 szklanki białej cebuli, drobno posiekane j
- 1 szklanka pomidorów, obranych i drobno posiekanych
- ½ szklanki pikantnych papryczek czili
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka oregano
- ½ świeżej pietruszki, drobno posiekanej
- ½ ziemi łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżka soli
- 3 szklanki bulionu lub wody zimnej
Do podania: - 8 ziemniaki, obranych i ugotowanych
- chuño phuti
- parzony ryż
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
Mięso pokroić na kawałki bardzo małe. Do garnka dołączyć mięso ze wszystkimi innymi składnikami, w tym bulion lub wodę.
Ustawić i gotować na dużym ogniu, aż do wrzenia, a później na małym ogniu, przez co najmniej godzinę, aż wszystko jest bardzo dobrze ugotowane. Jeżeli danie wyparowuje, dodać bulion i ciepłą wode. To musi być bardzo soczyste. Podawać w głębokich talerzach z jednym z gotowanych ziemniaków, ryżem na parze lub phuti chuño. Posypać posiekaną natką pietruszki na wierzchu.
Helado de Canela (Cynamowany Sorbet)
(Porcja na 8 osób)
Składniki:
5 szklanek wody
1 I 1 / 4 szklanki białegocukru
1 laska cynamonu
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka soku z cytryny
Gotować pięć szklanek wody z cynamonem, dopóki objetość nie zmaleje 10%. Dodać cukier i gotować przez pięć minut. W dwóch łyżkach zimnej wody rozpuścić łyżkę skrobi kukurydzianej. Dodać do wcześniejszego przygotowania. Mieszać pięć minut. Usunać z palnika i niech ostygnie trochę. Dodać łyżeczkę soku cytrynowego. Ostudzony, wlozyć do zamrażarki. Zanim zostanie całkowicie zamrożony, mieszać sorbet, tak aby nie byl bardzo ciężki. Powtórzyć tę czynność dwa lub trzy razy, aż sorbet jest gotowy.
Cocadas (KokosoweCukierki)
Składniki:
2 2 / 3 szklanki rozdrobnionych kokosów
3 / 4 szklanki mleka zagęszczonego
1 jajko
1 / 4 łyżeczki migdałów
W miseczce wymieszać rozdrobnione, kokosy, jaja, mleko skondensowane i migdały. Odstawić na dwie lub trzy minuty.
Masło nałożyć na blachę do pieczenia. Powoli wprowadzić niewielkie ilości masy do blachy do pieczenia.
Piec w temperaturze 160stopni Celsjusza dwadzieścia pięć minut lub do czasu ich zezłocenia, masa ma sie zrobić sucha i gładka w tym czasie. Z masy powstanie 24 cukierki wielkości orzecha kokosowego.