Kuchnia kenijska
Ugali
(Owsianka kukurydziana)
składniki:
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 kubek żółty kukurydziana (meksykańskiego mąki "Mozerapa" jest bliski substytut do kenijskiego mąki)
- 1 łyżeczka soli (opcja)
- 3 szklanki wrzącej wody
Porcja dla 4 do 6
Umieść zimnej wody w średniej wielkości rondelku, dodać mąki kukurydzianej i sól, mieszając nieustannie. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, mieszając, stopniowo i powoli dodać 3 szklanki wrzącej wody, aby zapobiec grudek.
Redukcja na wolnym ogniu, przykryć i gotować przez około 8 minut, mieszając często, by zapobiec przywieraniu.
Ugali zostanie wykonana, gdy ciągnie od boków patelni łatwo i nie trzymać. Powinno to wyglądać tak sztywnych kaszy.
Można służyć ugali wszystko od gulaszu mięsnego do cukru i śmietany. Twój wybór!
Pulao
Składniki:
- Ryż Basmati - pótorej szklanki
- Olej lub ghee - 2 łyżki
- Laska cynamonu
- 1 Kardamon strąki
- 4-5 ziarnka kolorowego pieprzu
- 4-6 goździków
- 3-4 male cebulki pokrojone na cienkie plasterki
- Bulion warzywny- 3 szklanki
- Sól i pieprz do smaku
Umieścić ryż w dużej misce i wypłukać w 3-4 zmianach wody, aż będzie czysta i przezroczysta. Napełnić miskę z wodą i moczyć przez 20-60 minut. Wylać wodę i odstawić na bok. Rozgrzać olej lub ghee w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać, 20-30 sekund, do uzyskania zapachu ziół. Nie spalić przypraw! Wymieszać cebulę i smażyć aż zbrązwowieje. Dodać ryż i porządnie wymieszać, aż nagrzane i wszystkie ziarna będą pokryte olejem. Wymieszać z bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do najniższego ustawienia, przykryć szczelnie i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia i pozwolić odparować, trzymać osłonięty garnek przez kolejne 5-10 minut. Usunąć pokrywę, zamieszać i można podawać.
Nyama Choma
- 1 świeży kurczak
- 12 jagnięce kotlety
- 6 Steaklets
- chilli w proszku
- tumeric proszek
- kminek
- cynamon
- 2 szklanki jogurtu
- czosnek
przygotować porcje mięsa i marynować przez noc. Do marynaty użytku:
2 szklanki pełnotłusty jogurt, mocno przyprawioną tumeric, cynamon, kminek zmiażdżony czosnek i trochę chili proszku.
Włożyć mięso i kurczaki oddzielnie i przykryć skórek Paw Paw. (Można posiec owoce i dodać go do Kachumbari dla smaku prawdziwie tropikalnym później)
Usuń mięso z marynaty i kapać suche ... gotowy do grilla (odrzucić marynaty).